Ciasteczka z kolorowymi czekoladowymi drażetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Mąkę, sodę oczyszczoną i sól mieszamy w misce. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Suche składniki z pierwszej misy przesypujemy stopniowo do utartego masła ciągle mieszając. Dodajemy drażetki i mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe ciasteczka, które następnie układamy na papierze do pieczenia zachowując odległość 3cm pomiędzy ciasteczkami. Pieczemy 15-17min w przypadku dużych ciasteczek lub 10-12 w przypadku mniejszych. Gotowe ciastka mają złociste brzegi i wypukły środek – można sugerować się ich wyglądem a nie zegarkiem.
Porady
Jeżeli będziemy piec ciasteczka zbyt długo będą bardzo twarde.
Komentarze