Ciasteczka z kolorowymi czekoladowymi drażetkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealne do kawy i kakao! Dzieci je uwielbiają!

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    - ¼ łyżeczki soli
    - ¾ szklanki masła w temperaturze pokojowej
    - 1 szklanka brązowego cukru
    - ½ szklanki białego cukru
    - 1 jako plus 1 żółtko – w temperaturze pokojowej
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    - 1 szklanka drażetek czekoladowych ( ja użyłam M&M)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka z kolorowymi czekoladowymi drażetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Mąkę, sodę oczyszczoną i sól mieszamy w misce. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Suche składniki z pierwszej misy przesypujemy stopniowo do utartego masła ciągle mieszając. Dodajemy drażetki i mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe ciasteczka, które następnie układamy na papierze do pieczenia zachowując odległość 3cm pomiędzy ciasteczkami. Pieczemy 15-17min w przypadku dużych ciasteczek lub 10-12 w przypadku mniejszych. Gotowe ciastka mają złociste brzegi i wypukły środek – można sugerować się ich wyglądem a nie zegarkiem.

Porady

Jeżeli będziemy piec ciasteczka zbyt długo będą bardzo twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować