1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo do środka ciasteczek
orzechy włoski pokruszone
rodzynki
skórka pomarańczowa
dodatkowo na ciasteczko
migdały siekane
polewa czekoladowa
1 białko lub woda do smarowania
Ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy.
Do miski dajemy zimną kaszę wbijamy jajko ,dodajemy mąkę,cukier ,cukier waniliowy ,masło i proszek do pieczenia . Wyrabiamy ręką ciasto.
Ciasto wałkujemy na posypaną blacie mąką,wałkujemy dosyć cienko ,wycinamy foremką ciasteczka, wycinamy parzystą liczbę ciasteczek.
Na połowę ciasteczek dajemy orzechy,rodzynki i skórkę pomarańczowa. Brzegi ciasteczka z bakaliami smarujemy wodą lub białkiem na górę nakładamy drugie ciasteczko boki sklejamy.
Górę każdego ciasteczka smarujemy wodą lub białkiem i posypujemy migdałami siekanymi.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Blachy dwie jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Jak ciasteczka wystygną każde ciasteczko dekorujemy polewą czekoladową.
Komentarze