Ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami

4.5 (141 ocen)

  • 50 min

Pyszne ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami

  • 50 min

Składniki:








  • 10 dkg kasza gryczana
    1 szt jajko
    4 dkg masło
    20 dkg mąka
    10 dkg cukier brązowy

    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo do środka ciasteczek
    orzechy włoski pokruszone
    rodzynki
    skórka pomarańczowa
    dodatkowo na ciasteczko
    migdały siekane
    polewa czekoladowa
    1 białko lub woda do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy.

    Do miski dajemy zimną kaszę wbijamy jajko ,dodajemy mąkę,cukier ,cukier waniliowy ,masło i proszek do pieczenia . Wyrabiamy ręką ciasto.

    Ciasto wałkujemy na posypaną blacie mąką,wałkujemy dosyć cienko ,wycinamy foremką ciasteczka, wycinamy parzystą liczbę ciasteczek.
    Na połowę ciasteczek dajemy orzechy,rodzynki i skórkę pomarańczowa. Brzegi ciasteczka z bakaliami smarujemy wodą lub białkiem na górę nakładamy drugie ciasteczko boki sklejamy.

    Górę każdego ciasteczka smarujemy wodą lub białkiem i posypujemy migdałami siekanymi.
    Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Blachy dwie jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut na złoty kolor.

    Jak ciasteczka wystygną każde ciasteczko dekorujemy polewą czekoladową.

    POLECAM !!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować