Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)

0 (0 ocen)

  • 35 min

Są przepyszne, delikatnie miękkie w środku i cudownie kuszące swoim apetycznym aromatem. Ciasteczka idealnie nadają się do dłuższego przechowywania (bez dodatków), więc swobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie.

  • 35 min

Składniki:

  • (około 19 sztuk)
    100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
    125g masła/margaryny
    60g cukru (używam ksylitolu)
    1 łyżeczka cukru waniliowego (robię domowy - klik)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
    2-3 łyżki sezamu (płaskie)
    Dodatkowo:
    dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury z borówki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dq5vk6 1. Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko.
    Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni).
  • image-28e0jg0 2. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie.
    Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • image-24kk4gf 3. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
  • image-0hifqbl 4. Ciasteczka po ostudzeniu (początkowo będą bardzo delikatne) napełnić ulubionym nadzieniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować