Może nie wyglądają ale są pyszne po prostu moja maszynka nie zadała egzaminu . Brak maszynki nie wyklucza ich zrobienia można użyć rękawa cukierniczego.POLECAM.
60 min
Składniki:
225 g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki drobnego cukru (polecam dać odrobinę mniej)
1/4 łyżeczki soli
290 g mąki pszennej
2 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny
Ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i sól, dalej ucierając mikserem. Po kolei dodawać żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać mąkę i zmiksować.
Masę nakładać do maszynki do ciastek* i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.
2.Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.
Komentarze