Ciasteczka z serem i jagodami

0 (0 ocen)

Te ciasteczka są bardzo efektowne, a takie proste do przygotowania. Są chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. Mój chłopak myślał, że je kupiłam, bo tak ładnie się prezentowały.

Składniki:

  • • 2 i ¼ szklanki mąki,
    • 200g masła,
    • ¼ - ½ szklanki zimnej wody,
    • 4 łyżki cukru,
    • ¾ szklanki jagód,
    • 100g twarogu,
    • Skórka i sok z ½ cytryny,
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka z serem i jagodami 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, 1 łyżkę cukru, dodajemy masło. Całość siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
  • Ciasteczka z serem i jagodami 2. Stopniowo wlewamy zimną wodę, zaczynamy od ¼ szklanki, i wyrabiamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Kiedy ciasto zrobi się wilgotne i miękkie to już nie dolewamy więcej wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło.
  • Ciasteczka z serem i jagodami 3.
    W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg rozgniatamy kilka minut widelcem aż stanie się kremowy. Dodajemy 2 łyżki cukru, skórkę z cytryny i pozostały sok cytrynowy, mieszamy dokładnie.
  • Ciasteczka z serem i jagodami 4. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną, 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny, odstawiamy.
  • Ciasteczka z serem i jagodami 5.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3mm. Wycinamy kółka o średnicy 8cm.
  • Ciasteczka z serem i jagodami 6. Na środek każdego kółka nakładamy porcję serka i jagód. Część kółek nacinamy tworząc krzyżyk. Krążki z farszem przykrywamy pozostałymi. Dokładnie zlepiamy brzegi i tworzymy wzorek widelcem. Nacięcia powinny lekko się rozchylić. Ciasteczka wkładamy jeszcze na chwilkę do lodówki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Ciasteczka z serem i jagodami 7. Jajko rozkłócamy z mlekiem i smarujemy nim wierzch ciastek (dzięki temu będą pięknie zarumienione).
    Zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż się lekko zarumienią.
    Życzę smacznego :-)

Porady

1) Zamiast twarogu możemy użyć od razu serka kremowego. Wówczas nie musimy go już rozgniatać widelcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować