300 g mąki,
80 g orzechów włoskich
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g zimnej margaryny
2 żółtka
powidła owocowe bez dodatku żelatyny
cukier puder do posypania
Ciasteczka z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Orzechy zmielić w maszynce. Przesianą mąkę ,orzechy,cukier, cukier waniliowy,pokrojoną margarynę , żółtka włożyć do miski i wyrobić rękami na gładką masę.Wstawić do lodówki na godzinę.
Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 2 cm i wyłożyć na blaszkę na papier do pieczenia.W każdej kulce zrobić dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.Do każdej dziurki nałożyć powidła.
Piec w temp. 175 stopni ok. 15 minut na złoty kolor.
Komentarze