Ciasteczka z powidłami

0 (0 ocen)

Idealne na małe co nieco

Składniki:

  • 300 g mąki,
    80 g orzechów włoskich
    100 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    200 g zimnej margaryny
    2 żółtka
    powidła owocowe bez dodatku żelatyny
    cukier puder do posypania

Ciasteczka z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Orzechy zmielić w maszynce. Przesianą mąkę ,orzechy,cukier, cukier waniliowy,pokrojoną margarynę , żółtka włożyć do miski i wyrobić rękami na gładką masę.Wstawić do lodówki na godzinę.
    Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 2 cm i wyłożyć na blaszkę na papier do pieczenia.W każdej kulce zrobić dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.Do każdej dziurki nałożyć powidła.
    Piec w temp. 175 stopni ok. 15 minut na złoty kolor.
  • 2. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy