Ciasteczka z piankową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać z cukrem dodać mąkę, orzechy zmielone prawie na proszek, cynamon oraz zmielony lub dobrze rozgnieciony anyż, szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
2. Po upływie około godziny ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy( ciasto słabo z nami współpracuje i łatwo się rwie, ale da się rozwałkować) foremką lub szklanką wyciąć ciastka i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
3.Piec około 10 min w temp.200st, upieczone ciastka ułożyć na stolnicy i posmarować pianką, następnie zostawić je do wyschnięcia.
4.Pianka:
Żółtka z wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych jajek utrzeć z cukrem do białości na koniec dodać sok z cytryny. Dobrze utarte jajka wyglądają jakby urosły w misce.
Komentarze