Propozycja na smakowite i pożywne ciasteczka pełne ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych. Całość otula waniliowo - czekoladowa nuta, dzięki czemu dodatkowo rozpieszczamy nasze kubki smakowe :)
30 min
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- 2 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 70 g oleju rzepakowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 spora szczypta soli
- aromat (waniliowy lub maślano- waniliowy)
Ciasteczka z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy płatki owsiane, ziarna słonecznika, siemię lniane, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
* Podana ilość składników, odpowiada szklance o pojemności 200 ml.
2.Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier trzcinowy - mieszamy dla delikatnego rozpuszczenia cukru i studzimy zawartość.
Po ostudzeniu dodajemy olej rzepakowy i dwa jajka i dokładnie mieszamy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, studzimy i wraz z kilkoma kroplami aromatu dodajemy do rondelka z rozpuszczonym masłem i pozostałymi składnikami - dokładnie mieszamy.
3.Powstałą masę łączymy z suchymi składnikami i wyrabiamy ciasto.
4.Z powstałego ciasta formujemy ciasteczka i układamy je w odpowiednich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 12 minut.
Po ostudzeniu ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Komentarze