Ciasteczka zbożowe ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodka przekąska bogata w błonnik.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450), 0,25 szklanki mąki razowej (użyłam żytniej typ 2000), 0,25 szklanki otrębów (u mnie pszenne), 0,5 szklanki brązowego cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,100 g margaryny, 1 łyżeczka smalcu, 2 łyżeczki masła, 1 jako, 2 łyżki mleka
    Masa słonecznikowa:
    1,25 szklanki łuskanego słonecznika, 0,25 szklanki brązowego cukru, 3 łyżeczki masła, około 4 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka zbożowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki, brązowy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę (mocno schłodzoną), masło, smalec i jako. Zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy mleko i zagniatamy jeszcze około 3 minut do uzyskania jednolitej plastycznej masy. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.
  • 2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciastka o dowolnym kształcie. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut.
  • 3. Gdy wstawimy ciasteczka do piekarnika, przygotowujemy masę słonecznikową. W rondelku lub na patelni rozprowadzamy równomiernie cukier i karmelizujemy. Gdy cukier się rozpuści, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherze, dodajemy masło i energicznie mieszamy. Zagotowujemy i dodajemy mleko, cały czas energicznie mieszając. Następnie dodajemy słonecznik, mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolewamy niewielką ilość mleka.
  • 4. Podpieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i na powierzchni każdego rozprowadzamy równomiernie słonecznik z karmelem (w ilości około 1 łyżeczkę na każde ciastko). Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 5-8 minut, aż ciasteczka i słonecznik się zarumienią. Studzimy i podajemy.

Porady

Zamiast brązowego cukru można użyć zwykłego białego, jednak wtedy należy go zrumienić podczas przygotowywania karmelu. Do ciasta najlepiej nadaje się cukier o drobnej ziarnistości. Z podanego przepisu wychodzi około 25 ciastek o średnicy 6 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować