Ciasteczka ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasteczka wyszły bardzo wdzięczne, smaczne, chrupiące i soczyste. Jeśli macie troszkę czasu to koniecznie je wypróbujcie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 łyżeczka białego octu
    50 g cukru
    1/3 szklanki wody
    200 g masła
    400 g mąki
    0,5 łyżeczki soli
    ok 300 g owoców , u mnie brzoskwinie, ale mogą być również śliwki, jabłka
    1 jajko do smarowania ciasteczek
    cukier do posypania ciasteczek - najlepiej grube kryształki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć cukier, wodę i ocet, wymieszać do rozpuszczenia cukru.
  • 2. Wymieszać mąkę z solą, dodać masło, zmiksować lub dobrze rozdrobnić nożem.
  • 3. Ciasto wyłożyć na blat, dodać wodę z cukrem , wyrobić do połączenia składników. Następnie zawinąć w folię, schłodzić w lodówce na minimum 30 minut.
  • 4. Owoce umyć, pokroić na cienkie półplasterki, można posypać cukrem.
  • 5. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wykrawać koło o średnicy ok 9-10 cm. Na środek nakładać kilka kawałków owocu i zlepić dobrze brzegi w 5 miejscach tworząc taką sakiewkę, łódeczkę.
  • 6. Ciastka posmarować jajkiem, posypać kryształkami cukru, piec ok 25 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż będą lekko zrumienione.
  • 7. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast śliwek można użyć brzoskwiń, jabłek, gruszek itp :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować