Ciasteczka wyszły bardzo wdzięczne, smaczne, chrupiące i soczyste. Jeśli macie troszkę czasu to koniecznie je wypróbujcie!
2 godz.
Składniki:
1 łyżeczka białego octu
50 g cukru
1/3 szklanki wody
200 g masła
400 g mąki
0,5 łyżeczki soli
ok 300 g owoców , u mnie brzoskwinie, ale mogą być również śliwki, jabłka
1 jajko do smarowania ciasteczek
cukier do posypania ciasteczek - najlepiej grube kryształki
Ciasteczka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć cukier, wodę i ocet, wymieszać do rozpuszczenia cukru.
2.Wymieszać mąkę z solą, dodać masło, zmiksować lub dobrze rozdrobnić nożem.
3.Ciasto wyłożyć na blat, dodać wodę z cukrem , wyrobić do połączenia składników. Następnie zawinąć w folię, schłodzić w lodówce na minimum 30 minut.
4.Owoce umyć, pokroić na cienkie półplasterki, można posypać cukrem.
5.Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wykrawać koło o średnicy ok 9-10 cm. Na środek nakładać kilka kawałków owocu i zlepić dobrze brzegi w 5 miejscach tworząc taką sakiewkę, łódeczkę.
6.Ciastka posmarować jajkiem, posypać kryształkami cukru, piec ok 25 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż będą lekko zrumienione.
7.Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Porady
Zamiast śliwek można użyć brzoskwiń, jabłek, gruszek itp :)
Komentarze