Ciastka maślane z maszynki

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Wspomnienie z dzieciństwa

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 blaszki (z wyposażenia piekarnika) ciastek:
    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    10 łyżek (niepełna szklanka) cukru pudru
    2 żółtka
    2,25 szklanki mąki pszennej
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
    powidła
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka maślane z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka gotowe do wypieku 1. Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
    Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
    Masę przełożyć do maszynki do wyciskania ciastek.
    Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia .
  • Ciasteczka można też wycisnąć szprycą 2. Na blachę wyciskać ciastka pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks powideł.
    Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wyjąć i wystudzić.
    Smacznego

Porady

Ciasto jak nie będzie chciało się odrywać od maszynki to trzeba je chwilę schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować