Ciastka maślane z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
Masę przełożyć do maszynki do wyciskania ciastek.
Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia .
2. Na blachę wyciskać ciastka pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks powideł.
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego
Porady
Ciasto jak nie będzie chciało się odrywać od maszynki to trzeba je chwilę schłodzić w lodówce.
Komentarze