Ciastka owsiane z lawendą

0 (0 ocen)

  • 17 min

Są chrupiące z zewnątrz, lekko miękkie w środku i takie... delikatnie maślane. Dodatek lawendy nadaje im niepowtarzalnego aromatu, który kusi już podczas pieczenia.

  • 17 min

Składniki:

  • (około 24-25 sztuk)
    150g masła
    2 łyżki mleka
    2 łyżki miodu
    150g płatków owsianych
    150g brązowego cukru
    150g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    2-3 szyszki/kwiaty suszonej lawendy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka owsiane z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xiwu8a 1. Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
  • image-0g3n846 2. Masło rozpuścić w niewielkim rondelku, a następnie połączyć z mlekiem i miodem.
  • image-1qhtbbo 3. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i scalić (najpierw łyżką, później dłonią) z suchymi składnikami.
  • image-0pk0lst 4. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i scalić (najpierw łyżką, później dłonią) z suchymi składnikami.
    Na końcu do masy - wmieszać roztartą w palcach lawendę.
  • image-1h25yhd 5. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    (Ciasteczka powinny być zarumienione.)
  • image-23lff33 6. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
  • image-0bpt39m 7. Gotowe ciastka odstawić do wystygnięcia.
    (Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda Miód Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować