Są chrupiące z zewnątrz, lekko miękkie w środku i takie... delikatnie maślane. Dodatek lawendy nadaje im niepowtarzalnego aromatu, który kusi już podczas pieczenia.
Ciastka owsiane z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
2.Masło rozpuścić w niewielkim rondelku, a następnie połączyć z mlekiem i miodem.
3.Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i scalić (najpierw łyżką, później dłonią) z suchymi składnikami.
4.Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i scalić (najpierw łyżką, później dłonią) z suchymi składnikami.
Na końcu do masy - wmieszać roztartą w palcach lawendę.
5.Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
(Ciasteczka powinny być zarumienione.)
6.Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
7.Gotowe ciastka odstawić do wystygnięcia.
(Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją.)
Komentarze