Ciastka aspirynki z kawową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić ręcznie (masło posiekać nożem z mąką , dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Białko i cukier puder umieścić w miseczce., za pomocą miksera utrzeć na gładką masę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawać małe kółeczka o średnicy 2,5 - 3 cm ( najlepiej robić to przy pomocy literatki). Układać je na blaszce, i za pomocą szprycy wycisnąć lukier na każde ciasteczko.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić.
2.Jaja ubić z cukrem na parze przez ok 10 minut, dodać obie kawy i jeszcze ucierać do rozpuszczenia. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce przestudzonej masy kawowej.
Ciasteczka przekładamy masą kawową.
Porady
Podczas przekładania ciasteczek musimy być bardzo ostrożni gdyż są bardzo delikatne.
Komentarze