Ciastka aspirynki z kawową masą

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, delikatne ciasteczka z masa kawową i pyszną chrupiącą bezą , po prostu rozpływają się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 50 sztuk złożonych ciasteczek
    350 g mąki pszennej
    240 g masła, zimnego
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    Lukier:
    1 białko
    150 g cukru pudru

    Masa kawowa:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki kawy mielonej
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka Beza

Ciastka aspirynki z kawową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić ręcznie (masło posiekać nożem z mąką , dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
    Białko i cukier puder umieścić w miseczce., za pomocą miksera utrzeć na gładką masę.
    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawać małe kółeczka o średnicy 2,5 - 3 cm ( najlepiej robić to przy pomocy literatki). Układać je na blaszce, i za pomocą szprycy wycisnąć lukier na każde ciasteczko.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić.
  • 2. Jaja ubić z cukrem na parze przez ok 10 minut, dodać obie kawy i jeszcze ucierać do rozpuszczenia. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce przestudzonej masy kawowej.
    Ciasteczka przekładamy masą kawową.

Porady

Podczas przekładania ciasteczek musimy być bardzo ostrożni gdyż są bardzo delikatne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować