Ciastka całuski

4.97 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne kruche ciasteczka z makiem i cukrem przełożone marmoladą. Przepis mojej Babci, robiliśmy je zawsze na każde święta. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki(ok. 3 szklanki)
    - 250 g masła roślinnego
    - 3 łyżki śmietany kwaśnej
    - 1 jajko
    - ok. 1/3 szklanki maku
    - ok. 1/3 szklanki cukru
    - ok. 200 g marmolady.
Wystaw ocenę:

4.97 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Marmolady

Ciastka całuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z ciasta wykrawamy kółka 1. Z mąki, masła i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kieliszkiem wykrawamy kółka.
  • 2. Mak mieszamy z cukrem na talerzu. Jajko oddzielnie roztrzepujemy.
  • 3. Kółeczka z ciasta smarujemy z jednej strony jajkiem i następnie z tej samej strony maczamy w maku i cukrze.
  • ciastka układamy na blaszce 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka po stronie bez maku i cukru.
  • 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
  • 6. Po wystudzeniu nakładamy na jedno ciasto po gładkiej stronie ok. 0,5 łyżeczki marmolady i zlepiamy z drugim ciastkiem też gładką stroną.

Porady

Wychodzi ok. 60 sztuk ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować