Pyszne, kruche i maślane ciasteczka to jedne z moich ulubionych. Upiekłam je z orzeszkami prażonymi, cukrem i śmietanką. Wyszły rewelacyjne, polecam.
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
200 g masła naturalnego
500 g maki pszennej
7 łyżek cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany
DODATKOWO :
200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych )
50 g cukru
100 ml śmietanki 30%
20 g masła
Ciastka maślane z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia.
2.Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami
3.Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje ).
Ciastka pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 % C.
Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w pojem pojemniku.
Komentarze