Ciastka kukurydziane

4.49 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam na wsi w województwie pomorskim. Mam troje dzieci: synka Roberta i dwie córki, Basię i Gosię. Bardzo lubię sprawiać dzieciom słodkie przyjemności, czego przykładem są pyszne ciastka.

Składniki:

  • ● kostka margaryny
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● 2 jajka
    ● 3 szklanki mąki
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 opakowania proszku do pieczenia
    ● 5 szklanek płatków kukurydzianych
    ● drobno połamana czekolada
    ● drobno posiekane orzechy
    ● łuskany słonecznik
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy na
    małym ogniu i studzimy. Jajka
    ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pienistą masę.
    Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną
    z proszkiem do pieczenia
    i wystudzoną margarynę.
    Dokładnie mieszamy.
  • 2. Następnie dodajemy płatki
    kukurydziane, orzechy, słonecznik
    i połamaną czekoladę. Ponownie
    mieszamy.
  • Ciastka kukurydziane 3. Z masy formujemy kulki,
    mocno ściskamy i lekko spłaszczamy.
    Ciastka uda się łatwiej
    formować, jeśli za każdym razem
    dłonie będziemy zanurzać
    w zimnej wodzie (nie należy się
    przejmować, że płatki odstają,
    bo tak właśnie ma być). Ciastka
    układamy na natłuszczonej blasze
    i pieczemy ok. 20 minut
    w temperaturze 180 °C.

Porady

● Do masy można dodać drobno pokrojone suszone morele i dowolny aromat do ciast. Jeśli masa będzie za rzadka, można wsypać więcej płatków. ● Gotowe ciastka można polać polewą czekoladową i zanim zastygnie, posypać kolorową posypką do ciast lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować