Ciastka kukurydziane z czekoladą

4.5 (180 ocen)

Pyszne ciasteczka kukurydziane z czekoladowym nadzieniem. Doskonałe do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Składniki:
    -2szkl. mąki pszennej,
    -2 szkl. mąki kukurydzianej,
    -5 łyżek cukru,
    -szczypta cukru wanilinowego,
    -łyżeczka proszku do pieczenia,
    -1 jajko,
    -2 łyżki śmietany,
    -250g masła.

    Dodatkowo:
    -2 tabliczki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka kukurydziane z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy cukier, śmietanę, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mieszamy.
    Gdy składniki się połączą, przesiewamy mąkę i zarabiamy ciasto.
    Odstawiamy do lodówki na pół godz.
  • 2. Czekoladę łamiemy na kostki, a potem kostkę kroimy na cztery części.
    Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy wkładamy po dwie małe kosteczki i sklejamy. Toczymy kulkę.
    Gdy już mamy zrobione ciastka, układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czekolada mleczna Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować