Ciastka kokosowe z przepisu ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.250 gram masła rozdrobnić, zmiksować, dodać 1 szklankę drobnego cukru, cukier waniliowy, ubić razem, dodać 3 żółtka, 2 łyżki gęstej smietany 36% lub Mascarpone, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki wiórków kokosowych, 25 dag kleiku ryżowego bezmlecznego np. marki Nestle.
Wszystko dodać od razu i całość wyrobić ręcznie, dodać 3 białka ubite ze szczyptą soli, zlepić w kulę, przykryć. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
2.Z ciasta rwać kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze piekarnikowej /u mnie szklana/inną lepiej wysłać papierem do pieczenia, niczym nie smarować.
Będzie 6 rzędów po 5 sztuk= 30 sztuk ciasteczek, rosną w czasie pieczenia.
Piec ok. 20 minut na złoty kolor. Sprawdzić czy dół jest dostatecznie upieczony. Bardzo smaczne ciasteczka.
Komentarze