Ciastka z przepisu mojej babci, na każde święta robiłam je z babcią.Ciastka są świetne delikatne i bardzo kruche. Przepyszne:) Moje słoneczka je uwielbiają:)
Składniki:
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej
- ½ kg margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 10 żółtek gotowanych
- 10 łyżek śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do smarowania blaszek.
Ciastka kruche maszynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
1. Mąkę, margarynę, cukier puder, śmietanę i proszek do pieczenia przekładamy do miski. Żółtka przecieramy przez sitko i także dokładamy do miski. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Na maszynkę do mielenia zakładamy nakładkę do ciastek i przepuszczamy przez maszynkę ciastka, odcinamy ok. 6 cm paski.
3. Blaszki smarujemy masłem i układamy ciastka.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
Komentarze