Ciastka pieguski

4.5 (186 ocen)

  • 15 min

Przepyszne ciastka z czekoladą i orzechami.Przepis kiedyś dała mi koleżanka.Często z niego korzystam.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
    1 szklanka orzechów włoskich
    rodzynki (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciastka pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fv614f 1. Czekoladę pokroić w drobna kostkę.Orzechy posiekać.
  • image-0jigcgf 2. Utrzeć masło z cukrem, dodając jajko. Wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • image-121pees 3. Do masy wrzucić orzechy, czekoladę i ewentualnie rodzynki, wymieszać łyżką łącząc składniki ( ja zrezygnowałam z rodzynek).
    Piekarnik nagrzać do temp. 200 °C.
  • image-0p9rkqx 4. Z masy uformować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na blasze zachowując odstępy, ponieważ ciastka się "rozpłyną".
    Piec ok. 10-12 minut.
  • image-12muc7i 5. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, ale nabierają kruchości stygnąc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować