Ciastka pół-francuskie z jabłkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smakują prawie jak francuskie rogaliki. Są miękkie i przede wszystkim cynamonowe. Można je przetrzymywać kilka dni, a i tak cały czas są jak pierwszego dnia. Są pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • mąka pszenna 2-2,5 szklanki
    ser twarogowy1,5 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
    cynamon (do ciasta 1 łyżeczka + do jabłek)
    jabłka 4-5 szt.
    Kostka miękkiego masła

    Inne:
    Folia spożywcza, papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka pół-francuskie z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki na ciasto. 1. 1. Masło pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda, następnie pokroić w kostkę bądź w plasterki.
    Mąkę i resztę suchych składników wsypać do miski. Dodać masło i wymieszać.
    Na końcu dodać twaróg i wymieszać.
    2. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min - 1 godz.
    3. Ciasto wykładamy na stolnicę. Po kawałku odkrawamy i rozwałkowujemy na około 1 cm grubości.
    Można placki wykrawać szklanką bądź nożem w odpowiednie kształty.
    Ciasto podsypujemy mąką aby ciasto nie przylegało do stolnicy.
    4. Na każdym placku kłaść kilka kawałkwów jabłek. Całość posypujemy cynamonem. Następnie zawijamy. Można w tym czasie włączyć piekarnik.
    5. Ciasteczka wyłożyć na blachę. Piec w temp. 200 st C, przez 25 min.
    6. Smacznego.

Porady

Za nadzienie mogą służyć ine owoce: gruszki, truskawki, ananas, brzoswkinia itd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować