Ciastka wyciskane przez maszynkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, zimną margarynę, zimny smalec i cukier siekamy nożem na stolnicy, następnie rozcieramy składniki rękami. Dodajemy jaja, śmietanę i zarabiamy ciasto.
Gotowe ciasto przeciskamy przez maszynkę ze specjalną końcówką. Gotowe ciastka układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 30-35 min w piekarniku w 200-220 stopniach Celsjusza.
2.Mleko z cukrem podgrzewamy na gazie. Odlewamy 1/4 ciepłego mleka i rozpuszczamy na nim budyń. Kiedy reszta mleka zacznie się gotować dodajemy budyń i energicznie mieszając pozostawiamy na ogniu jeszcze przez chwile. Budyń odstawiamy do momentu całkowitego ostygnięcia a następnie łączymy z utartym do białości mikserem masłem .
Do masy, ciągle miksując dodajemy po łyżce dżemu lub kakao - zależnie od składników otrzymamy masę kakaową bądź wiśniową.
3.Składniki na polewę wrzucamy do rondelka i gotujemy do całkowitego ich rozpuszczenia, aż polewa będzie gęsta
4.Ciastka przekładamy masą, następnie moczymy ich końcówkę w zimnej polewie i obsypujemy wiórkami.
Ciastka możemy przełożyć również kwaśnym dżemem lub słodkim kremem czekoladowym.
Porady
Ciasto należy wyrabiać długo energicznie i bardzo cierpliwie aż każdy ze składników dokładnie się połączy z ciastem.
Komentarze