Ciastka z ciasta francuskiego nadziane domowym budyniem i brzoskwiniami

4.94 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

To bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego z brzoskwiniami i budyniem, idealne do kawy czy herbaty ;)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 2 opakowanie ciasta francuskiego
    • Puszka brzoskwiń
    • Cukier puder
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 łyżka cukru wanilinowego
    • 5 żółtek
    • 500 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.94 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Ciasto

Ciastka z ciasta francuskiego nadziane domowym budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotować budyń 1. W rondelku umieścić mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i żółtka, wymieszać. Dodawać stopniowo mleko mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać aż masa będzie gęstym budyniem, na koniec zagotować. Podczas podgrzewania mieszać ubijaczką, aby nie powstały grudki. Odstawić na bok.
  • ciasta farncuskie 2. Rozwiń ciasto francuskie, a następnie potnij je w prostokąty. Natnij paseczki na jeden z połówek prostokąta, a na drugiej rozsmaruj budyń i ułóż pocięte w paseczki brzoskwinie.
  • ciastka przygotowane do pieczenia 3. Zawiń pocięta cześć prostokąta na cześć z budyniem i owocami i sklej brzegi.
    Tak przygotowane ciasteczka przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, a wierzch ciasteczek posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  • upieczone ciasteczka 4. Piecz 10-15min w 220 stopniach Celsjusza.
  • ciasteczka francuskie 5. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować