Ciastka z ciasta francuskiego nadziane domowym budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku umieścić mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i żółtka, wymieszać. Dodawać stopniowo mleko mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać aż masa będzie gęstym budyniem, na koniec zagotować. Podczas podgrzewania mieszać ubijaczką, aby nie powstały grudki. Odstawić na bok.
2.Rozwiń ciasto francuskie, a następnie potnij je w prostokąty. Natnij paseczki na jeden z połówek prostokąta, a na drugiej rozsmaruj budyń i ułóż pocięte w paseczki brzoskwinie.
3.Zawiń pocięta cześć prostokąta na cześć z budyniem i owocami i sklej brzegi.
Tak przygotowane ciasteczka przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, a wierzch ciasteczek posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Komentarze