Ciastko czekoladowo-gryczane z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastko: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać cukier. Zmiksować na pure. Masło z czekoladą i kawą rozpuścić w rondelku i przestudzić. Jajka ubić ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym na puszysto. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz kaszę. Ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Kokilki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
2.Sos: W rondelku zagotować cukier z sokiem pomarańczowym. Dodać śliwki i smażyć do czasu, aż śliwki zmiękną i utworzy się syrop. Zdjąć z ognia i dodać cynamon oraz startą skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładki sos. Upieczone ciastka wyciągnąć z foremek i polać sosem. Udekorować startą skórką z pomarańczy i cząstkami śliwek.
Porady
Jeśli używamy mrożonych śliwek należy je wcześniej rozmrozić.
Komentarze