Ciastko czekoladowo-gryczane z sosem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z kwaskowym sosem śliwkowym to propozycja dla osób ceniących sobie oryginalny smak deserów.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto (3 sztuki):
    100 g kaszy gryczanej
    140 g gorzkiej czekolady (70%)
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej espresso
    75 g masła
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    2 jajka
    100 g cukru
    50 g mąki
    szczypta soli
    Sos śliwkowy
    200 g śliwek (mogą być mrożone)
    2 łyżki cukru
    1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1/4 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka masła
    1/2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciastko czekoladowo-gryczane z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastko: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać cukier. Zmiksować na pure. Masło z czekoladą i kawą rozpuścić w rondelku i przestudzić. Jajka ubić ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym na puszysto. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz kaszę. Ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Kokilki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
  • 2. Sos: W rondelku zagotować cukier z sokiem pomarańczowym. Dodać śliwki i smażyć do czasu, aż śliwki zmiękną i utworzy się syrop. Zdjąć z ognia i dodać cynamon oraz startą skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładki sos. Upieczone ciastka wyciągnąć z foremek i polać sosem. Udekorować startą skórką z pomarańczy i cząstkami śliwek.

Porady

Jeśli używamy mrożonych śliwek należy je wcześniej rozmrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować