Ciecierzyca po myśliwsku

0 (0 ocen)

Jak się ma za dużo kiełbasy z dzika, to wymyśla się przepisy ;)

Składniki:

  • 300g kiełbasy z dzika
    100g wędzonego boczku
    2 średnie cebule
    250g ciecierzycy
    200g soczewicy czerwonej i zielonej
    350 ml przecieru z pomidorów (ze swojej piwnicy- sklepowego trzeba mniej)
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka mąki
    sól, pieprz, majeranek, oregano i liść laurowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciecierzyca po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nasiona soczewicy i ciecierzycy 1. Ciecierzycę zalewamy na noc do namoczenia. Namoczone nasiona gotujemy w osolone wodzie ok. 1 h. Gdy ciecierzyca jest już prawie miękka (po ok. godzinie) wrzucamy soczewicę, gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut, tak, aby soczewica się nie rozgotowała.
  • wędliny z cebulą 2. W tym czasie kroimy boczek, kiełbasę i cebulę. Podsmażamy na oleju.
  • przyprawy 3. Łączymy ze sobą ugotowane nasiona i podsmażone wędliny, wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy, gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki "przeszły". Na koniec zabielamy potrawę śmietaną z mąką.
    Podajemy z pieczywem.

Porady

Do gotującej się ciecierzycy można dodać skórkę z boczku, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Danie wystarcza na 4- 5 dużych porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować