Ciecierzyca po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalewamy na noc do namoczenia. Namoczone nasiona gotujemy w osolone wodzie ok. 1 h. Gdy ciecierzyca jest już prawie miękka (po ok. godzinie) wrzucamy soczewicę, gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut, tak, aby soczewica się nie rozgotowała.
2.W tym czasie kroimy boczek, kiełbasę i cebulę. Podsmażamy na oleju.
3.Łączymy ze sobą ugotowane nasiona i podsmażone wędliny, wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy, gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki "przeszły". Na koniec zabielamy potrawę śmietaną z mąką.
Podajemy z pieczywem.
Porady
Do gotującej się ciecierzycy można dodać skórkę z boczku, będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Danie wystarcza na 4- 5 dużych porcji.
Komentarze