Ciemny biszkopt przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na początek przygotowujemy biszkopt. Białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, ciągle miksujemy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do jajek, ale tym razem już mieszamy delikatnie łyżką.
Wylewamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem.
Pieczemy 40 - 45 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka )
Po upieczeniu studzimy biszkopt i przekrawamy go na pół.
2.Przygotowujemy masę śmietanową.
Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę miksujemy z fixami, dodajemy po łyżce lekko tężejącej galaretki.
3.Pozostałe dwie galaretki również mieszamy w pół litra gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
4.Na jedną część ciemnego biszkopta wykładamy połowę masy śmietanowej, przykrywamy drugą częścią biszkopta na którą wykładamy pozostałą masę. Wierzch wyrównujemy i układamy na nim owoce. Ja w koło ułożyłam maliny a do środka dałam mnóstwo jagód. Na ułożone owoce wylewamy tężejącą galaretkę.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze