Ciemny biszkopt przekładany

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto, które zrobiłam na urodziny córki :)

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki na biszkopt:

    niepełna szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

    Składniki na masę śmietanową:

    600 ml śmietany 30%
    2 galaretki truskawkowe
    2 śmietan - fixy

    Na wierzch:

    2 galaretki truskawkowe
    mrożone jagody i maliny
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciemny biszkopt przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na początek przygotowujemy biszkopt. Białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, ciągle miksujemy.
    Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do jajek, ale tym razem już mieszamy delikatnie łyżką.
    Wylewamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem.
    Pieczemy 40 - 45 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka )
    Po upieczeniu studzimy biszkopt i przekrawamy go na pół.
  • 2. Przygotowujemy masę śmietanową.
    Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Śmietanę miksujemy z fixami, dodajemy po łyżce lekko tężejącej galaretki.
  • 3. Pozostałe dwie galaretki również mieszamy w pół litra gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 4. Na jedną część ciemnego biszkopta wykładamy połowę masy śmietanowej, przykrywamy drugą częścią biszkopta na którą wykładamy pozostałą masę. Wierzch wyrównujemy i układamy na nim owoce. Ja w koło ułożyłam maliny a do środka dałam mnóstwo jagód. Na ułożone owoce wylewamy tężejącą galaretkę.
    Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować