Ciasto powstało na potrzebę chwili - właśnie do kawy. a że były tryskawki z własnej działki, to je użyłam. Ciasto rozpływa się w ustach, prosty przepis a ciasto super smaczne.
30 min
Składniki:
Składniki:
Blacha 24x36 cm
Ciasto – biszkopt
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Tłuszcz do formy i bułka tarta.
Krem
1 budyń waniliowy bez cukru
1 kostka masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kawy cappuccino waniliowej
½ litra mleka
Ponadto:
Około 60 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
Ciemny biszkopt z truskawkami i kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasto: jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą, gęstą masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać – dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
Masa – budyń ugotować bez cukru z kawą, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę następnie dodawać letni budyń porcjami i dalej utrzeć na jednolitą masę. Truskawki opłukać, osuszyć, przekroić na pół. Galaretkę rozpuścić według przepisu, wystudzić do stężenia.
Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, wyrównać, ułożyć połówki truskawek, schłodzić. Następnie wylać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce około 3 godzin.
Komentarze