Ciepłe Lody

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kocham ciepłe lody, mogę je jeść bez przerwy i nigdy mi się nie znudzą. Kiedyś, u pewnej Pani w sklepie, wykupiłam całą paletę i starczyła mi tylko na 2 dni! Tak, jestem anonimowym cukroholikiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru-zmielonego na puder
    łyżka wody
    3 duże białka
    płaska łyżeczka kwasku cytrynowego-zrównoważy słodycz
    1/4 łyżeczki różowego barwnika w proszku (opcjonalnie)
    pół łyżeczki aromatu gumy balonowej (opcjonalnie)

Ciepłe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnku lub szklanej misce należy przez minutę miksować białka, cukier oraz wodę. Po tym czasie naczynie umieszczamy nad kąpielą wodną i miksujemy masę przez 12 minut (naczynie nie może dotykać gorącej wody). Krem będzie coraz gęstszy. Po 12 minutach lody będą gotowe, ściągamy je z kąpieli, dodajemy kwasek, barwnik oraz aromat i mieszamy jeszcze przez pół minuty. Gotowy krem szprycujemy rękawem z nakładką w kształcie gwiazdki do wafelków. Możemy polać je czekoladą albo udekorować posypką cukrową.

    Read more: http://slodkieslone.pl/domowe-cieple-lody/#ixzz25UnkuFby

Komentarze

Podobne przepisy