Cisto z kawą inką i wiśniami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki
    150 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    4 łyżki kawy zbożowej Inka
    250 g margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Masa
    660 g kwaśnej śmietany 18 %
    1 szklanka cukru
    ¼ szklanki oleju
    4 jajka
    2 budynie wiśniowe
    cukier waniliowy

    500 g wydrylowanych wiśni

Cisto z kawą inką i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kawą. Dodajemy posiekaną zimną margarynę i śmietanę, zagniatamy wszystko razem na gładkie ciasto. Dzielimy na pól jedną część zamrażamy.
  • 2. Białka ubijamy z połową cukru. Resztę cukru ubijamy z żółtkami, po czym dodajemy olej, cukier waniliowy i proszek budyniowy oraz śmietanę, mieszamy i stopniowo dodajemy białka.
  • 3. Blaszkę (25/35 cm.) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciasta i podpiekamy 15-20 min. w temp. 180*C. Na podpieczony spód rozkładamy wydrylowane wiśnie i zalewamy je masą śmietanową. Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy około 50-60 min w temp. 180*C. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy