Kruche ciasteczka z białą czekoladą i orzechami

4.5 (198 ocen)

  • 27 min

Ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i chrupiącymi orzechami :) Przepis z mojego bloga: My Culinary Art; Inspiracja ze strony: Moje Wypieki

  • 27 min

Składniki:

  • (na jedną blaszkę):
    250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g masła
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    85 g cukru trzcinowego
    50 g orzechów
    125 g białej czekolady
    szczypta soli

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
    CZAS PIECZENIA: 12 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche ciasteczka z białą czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy (u mnie migdały i fistaszki) drobno siekamy, czekoladę kroimy w malutką kostkę. W misce łączymy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy na gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować