Colcannon - irlandzkie ziemniaki

0 (0 ocen)

Irlandzki dodatek do obiadu, pyszne puree ziemniaczane z duszoną na maśle kapustą, niby takie nic, a pozytywnie zaskoczyło rodzinę ;)

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    75 g mleka
    75 g masła
    250-300 g kapusty młodej
    sól i pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa
    1/3 pęczka koperku

Colcannon - irlandzkie ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (można też użyć ziemniaków z dnia poprzedniego - to świetny sposób aby nic nie marnować), odcedzić.

    Do ziemniaków wrzucić 25 g masła i mleko, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ubić tłuczkiem na puszyste puree.

    Kapustę poszatkować, wrzucić na rozgrzane masło (50g) i udusić na małym ogniu do miękkości, lekko w międzyczasie posolić.

    Do puree ziemniaczanego dodać posiekany koperek i uduszoną kapustę, wymieszać. Wyłożyć do półmiska, posypać koperkiem i od razu podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy