Sposób na użycie warzyw z rosołu. Pyszne, miękkie w środku warzywa, chrupiąca panierka i rozkosznie ciągnący się ser.
10 min
Składniki:
ugotowany w całości seler
ugotowana w całości marchewka
ser gouda z zielonym lub czerwonym pesto
jajko
bułka tarta
starty parmezan
opcjonalnie pieprz kolorowy i sól
1.Selera i marchewkę kroimy na plasterki grubości pół centymetra. W marchewce wycinamy na środku okrągły otwór, możemy użyć nożyka do wycinania gniazd nasiennych.
2.W selerze ostrożnie za pomocą foremki do ciastek wycinamy otwór.
3.Ser kroimy na plasterki pół centymetrowe. Wycinamy w nich ostrożnie kształty foremką oraz kółeczka nożykiem do usuwania gniazd nasiennych.
4.Kółeczka wkładamy w marchewkę, a kształty wycięte foremką w selera.
5.Obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
6.Smażymy na rumiany kolor z lewej i prawej strony.
Porady
Zamiast goudy możemy użyć innego ulubionego żółtego sera lub fety greckiej.
Komentarze