Clafoutis z pomidorkami czereśniowymi, czarnymi oliwkami i chedarem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybki obiad, kilka kręceń łyżką, trochę tarcia sera i do pieca.

  • 40 min

Składniki:

  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
    2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
    3 jajka
    12 dag mąki pszennej
    szklanka mleka
    50 ml oliwy
    7 dag parmezanu lub chedara*
    kilka pomidorków czereśniowych
    sól, pieprz
    masło i mąka do formy

Clafoutis z pomidorkami czereśniowymi, czarnymi oliwkami i chedarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką. Oliwki kroimy na połówki, tymianek siekamy drobno i mieszamy z oliwkami.
    Jajka mieszamy z mąką, solą i pieprzem, następnie dodajemy mleko i oliwę, dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy starty ser.
    Umyte i osuszone pomidorki układamy w formie, rozkładamy wokół nich oliwki, zalewamy masą serowo-jajeczną. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika, przed podaniem nieco studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy