Szybki obiad, kilka kręceń łyżką, trochę tarcia sera i do pieca.
40 min
Składniki:
10 dag czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
3 jajka
12 dag mąki pszennej
szklanka mleka
50 ml oliwy
7 dag parmezanu lub chedara*
kilka pomidorków czereśniowych
sól, pieprz
masło i mąka do formy
Clafoutis z pomidorkami czereśniowymi, czarnymi oliwkami i chedarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką. Oliwki kroimy na połówki, tymianek siekamy drobno i mieszamy z oliwkami.
Jajka mieszamy z mąką, solą i pieprzem, następnie dodajemy mleko i oliwę, dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy starty ser.
Umyte i osuszone pomidorki układamy w formie, rozkładamy wokół nich oliwki, zalewamy masą serowo-jajeczną. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika, przed podaniem nieco studzimy.
Komentarze