Clafoutis ze szparagami

0 (0 ocen)

Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.

Składniki:

  • 500g szparagów zielonych
    3 łyżki koperku
    100g sera gruyere
    60g mąki pszennej
    4 jajka
    3 łyżki śmietany kremówki
    200ml mleka
    sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku

Clafoutis ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Clafoutis 1. Szparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe.
    Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym koperkiem i połową startego sera.

    Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę .
    Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.

    Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.

    Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.
    Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.
    Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy