Crème brûlée

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Crème brûlée ogłaszam najpyszniejszym deserem wszech czasów i najlepszym poprawiaczem humoru na taką pogodę. Zrobiłam i przekonałam się na własnej skórze :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na krem:
    300 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
    200 ml mleka
    1 laska wanilii
    6 żółtek
    100 g cukru

    Składniki na skarmelizowaną posypkę:
    Stosuję zasadę 2 łyżeczki cukru na kokilkę. Połączyłam ze sobą cukier biały i cukier brązowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnku połącz ze sobą mleko i śmietanę.
    2. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka. Do tego zawsze używam łyżeczki - za jej pomocą najłatwiej wyjąć wszystkie nasionka. Laskę oraz nasionka dodaj do śmietany i mleka.
    3. Doprowadź do wrzenia, następnie zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii.
    4. Żółtka dokładnie wymieszaj z cukrem. Następnie dodawaj powoli, cały czas mieszając gorącą śmietanę z mlekiem.
    5. Rozgrzej piekarnik do 110 C bez termoobiegu. Krem przełóż do kokilek. Ustaw je na blasze do pieczenia z wysokimi brzegami. Wlej na blachę tyle wody, by sięgała do połowy wysokości kokilek.
    Piecz około 30 - 40 minut - do momentu, aż krem zetnie się na brzegach, a w środku nadal będzie rzadki.
    6. Po upieczeniu - wyjmij kokilki z wody i pozostaw do ostygnięcia. Następnie zakryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
    7. Przed podaniem, zdejmij z kokilek folię spożywczą. Sprawdź czy para nie skropliła się na powierzchni kremu. Jeśli tak się stało - przyłóż delikatnie do powierzchni kremu ręcznik papierowy, by wchłonął wilgoć.
    8. Zmieszaj oba rodzaje cukru. Z wysokości około 30 cm posyp równo krem. Dzięki posypywaniu z wysokości - utworzysz równą warstwę.

    Cukrowa posypka:
    Jeśli posiadasz palnik - trzymaj go tak, by końcówka znajdowała się około 10 - 12 cm od cukru. Wolno nim poruszaj. Musisz uważać, ponieważ cukier będzie się karmelizował jeszcze kilka sekund po usunięciu płomienia.
    Jeśli nie posiadasz palnika - na mocnym ogniu podgrzej metalową łyżkę, tak by zrobiła się niebieska, a później prawie czarna. Przesuwaj nią po warstwie cukru, który pod wpływem ciepła zacznie się karmelizować.

Porady

Deser ten powinno się robić w płaskich i szerokich kokilkach. W przepisie podany jest czas pieczenia dla takich właśnie naczynek. Jeśli ich nie posiadacie (tak jak np. ja) wydłużcie czas pieczenia do około godziny. Z podanych niżej składników otrzymałam 6 kokilek kremu. Do zrobienia pysznej cukrowej skorupki na kremie nie jest potrzebny palnik. Jeśli go nie posiadacie, cukier możecie karmelizować w piekarniku lub za pomocą starej niepotrzebnej łyżki. To przepis na klasyk. Polecam także eksperymentowanie z lawendą, z przyprawami takimi cynamon, imbir czy szafran.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować