CRÊPES CIENIUTKIE FRANCUSKIE NALEŚNIKI (ze szpinakiem i serem pod beszamelem)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Naleśniki robi się niesłychanie łatwo – to bardzo użyteczna podstawa do prostych, lecz eleganckich dań głównych i deserów. Korzystając z okazji, można zrobić ich większą ilość i zamrozić nadwyżkę; będzie można je wykorzystać do niejednego szybkiego posiłku, a ich przygotowanie zajmie niewiele czasu.

  • 30 min

Składniki:

  • NALEŚNIKI UNIWERSALNE
    Przepis na mniej więcej 20 naleśników o średnicy 12 cm lub 10 o średnicy 20 cm.

    1 szklanka mąki uniwersalnej
    2/3 szklanki zimnego mleka
    2/3 szklanki zimnej wody
    3 duże jajka
    ¼ łyżeczki soli
    3 łyżki stopionego masła i odrobina więcej do smarowania patelni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Crêpes cieniutkie francuskie naleśniki (ze szpinakiem i serem pod beszamelem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1khqlrm 1. Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę w mikserze lub robocie kuchennym albo rozmieszać trzepaczką i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Przez ten czas cząsteczki mąki wchłoną płyn, dzięki czemu naleśniki będą delikatniejsze.
  • image-1ufkhy9 2. Rozgrzać patelnię o nieprzywierającej powierzchni i średnicy 12-20 cm, aż kilka kropli wody wylanych na nią będzie tworzyć tańczące kuleczki; natłuścić powierzchnię patelni niewielką ilością stopionego masła. Wlać 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylając patelnię na wszystkie strony, rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. Smażyć ok. 1 minuty, aż spód się zrumieni; przewrócić i smażyć krótko z drugiej strony. Gdy naleśnik będzie się studził, usmażyć w ten sam sposób następny i tak dalej, do wyczerpania ciasta. Gdy naleśniki wystygną, można przekładać je szpinakiem (przygotowanym wcześniej z cebulką i topionym serem).
  • image-01a8rqw 3. BESZAMEL
    Średnio gęsty, przepis na mniej więcej 2 szklanki:

    2 łyżki masła (niesolonego)
    3 łyżki mąki
    2 szklanki gorącego mleka
    sól, świeżo zmielony biały pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej

    Na patelni o grubym dnie roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając drewnianą łyżką, smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, aż masło i mąka lekko się spienią i nabiorą maślano-żółtego koloru. Zdjąć z ognia. Kiedy sos przestanie wrzeć, dolać całość gorącego mleka i energicznie roztrzepać. Ubijając, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając. Doprawić do smaku.

Porady

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I GRZYBAMI Przepis na 8 naleśników. Porcja dla 4 osób. Przygotować 2 szklanki beszamelu, 1 ¼ szklanki posiekanego, ugotowanego i dobrze doprawionego szpinaku, 1 szklankę pokrojonych w ćwiartki podsmażonych grzybów. Pokryć cienką warstwą sosu dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekanek i posypać 2 łyżkami tartego sera szwajcarskiego. Wymieszać szpinak i grzyby z ½ szklanki sosu i podzielić na 8 porcji. Na część każdego z usmażonych naleśników wyłożyć warstwę farszu. Zwinąć naleśniki w rulon i ułożyć w naczyniu złączeniem do dołu. Polać je pozostałą częścią sosu i posypać jeszcze ½ szklanki tartego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 175 stopni C przez 25-30 minut, aż wierzch naleśników lekko się zrumieni i zaczną się na nim tworzyć pęcherzyki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować