Naleśniki robi się niesłychanie łatwo – to bardzo użyteczna podstawa do prostych, lecz eleganckich dań głównych i deserów. Korzystając z okazji, można zrobić ich większą ilość i zamrozić nadwyżkę; będzie można je wykorzystać do niejednego szybkiego posiłku, a ich przygotowanie zajmie niewiele czasu.
0 (0 ocen)
Porady
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I GRZYBAMI Przepis na 8 naleśników. Porcja dla 4 osób. Przygotować 2 szklanki beszamelu, 1 ¼ szklanki posiekanego, ugotowanego i dobrze doprawionego szpinaku, 1 szklankę pokrojonych w ćwiartki podsmażonych grzybów. Pokryć cienką warstwą sosu dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekanek i posypać 2 łyżkami tartego sera szwajcarskiego. Wymieszać szpinak i grzyby z ½ szklanki sosu i podzielić na 8 porcji. Na część każdego z usmażonych naleśników wyłożyć warstwę farszu. Zwinąć naleśniki w rulon i ułożyć w naczyniu złączeniem do dołu. Polać je pozostałą częścią sosu i posypać jeszcze ½ szklanki tartego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 175 stopni C przez 25-30 minut, aż wierzch naleśników lekko się zrumieni i zaczną się na nim tworzyć pęcherzyki.
Komentarze