NALEŚNIKI ZAPIEKANE pod BESZAMELEM (CRESPELLE alla VALDOSTANA)

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Naleśniki nadziewane szynką i mozzarellą zapiekane w piecu pod beszamelem. Dla Włochów takie naleśniki to świąteczne pierwsze danie. Polecam gorąco!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 5 naleśników:
    1 jajko
    szczypta soli
    80g mąki pszennej
    ok.150 ml mleka

    olej lub masło do smażenia

    na nadzienie:
    2 mozarelle
    100 g szynki gotowanej

    3 łyżki startego sera typu parmezan

    na sos beszamel:
    700 ml mleka
    70 g masła
    50 g mąki
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Naleśniki zapiekane pod beszamelem (crespelle alla valdostana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj naleśniki.
    Ubij jajko ze szczyptą soli, dodaj przesianą mąkę i połowę mleka, energicznie wymieszaj. Następnie ciągle mieszając dodaj powoli pozostałe mleko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstaw ciasto na 15 min.
    Po tym czasie posmaruj masłem lub olejem patelnie teflonową (nadmiar tłuszczu zetrzyj ręcznikiem papierowym) i smąż naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim i trzymać w ciepłym miejscu.
  • 2. Przygotuj sos beszamel.
    Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając podsmaż przez chwilkę (do momentu, aż masła lekko się przyrumieni). Dodaj stopniowo gorące mleko, ciągle mieszając.Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj ciągle mieszając przez ok 2 min.
  • 3. Nadziewaj naleśniki pokrojoną na drobną kosteczkę mozzarellą i szynką (pokrojoną na cieniutkie plasterki lub rozdrobniąrozdrabniaczem). Wyłóż nadzienie na połowę naleśnika a następnie złóż na trójkąt.
  • 4. Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę beszamelu, poukładaj nadziane naleśniki, a następnie rozsmaruj na nich pozostay beszamel. Posyp startym parmezanem.
  • 5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.Wstaw naleśniki do piekarnika na 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można załączyć funkcję grilla w ten sposób naleśniki przyrumienią się na złoty kolor). Wyłącz i uchyl piekarnik, odczekaj ok. 5-10 min. i podawaj.
    Buon appetito!!!

Porady

Szynkę najlepiej kupić pokrojoną na cieniutkie plasterki. Zamiast mozzarelli można użyć innego "ciągnącego" sera, oryginalny przepis przwiduje ser fontina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować