Crumble szarlotkowe wg Buni

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jak się nie umie piec to trzeba ,, cudować "- deser rodem z kuchni angielskiej

  • 15 min

Składniki:

  • 20 dag kruchych ciasteczek z cukrem
    10 dag masła + do smarowania foremki
    2 duże jabłka ( ok 40 dag )
    bułka tarta do wysypania foremki
    1 jajko
    1 kisiel jabłkowy bez cukru ( taki na 1/2 l wody )
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble

Crumble szarlotkowe wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • crumble 1. Ciasteczka zmiksować z masłem i żółtkiem. Wstawić ciasto do lodówki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ( obierki i ogryzki zostawić na ugotowanie napoju ) i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Odcisnąć pozostawiając sok . Jabłka włożyć do garnuszka , dodać 2 łyżki cukru. Zagotować. Zmieszać sok z jabłek z 2,5 łyżki kisielu - wlać do jabłek i gotować aż masa zgęstnieje .Ostudzić .Ubić pianę z białka . Dodać do niej na końcu 2 łyżki cukru i resztę kisielu - dobrze wymieszać mikserem .
    Foremkę do pieczenia ( małą tortownicę lub foremkę do tart ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wylepić dni i boki 2/3 ciasta . Na ciasto wyłożyć masę z jabłek, na nią pianę z białek , a na wierzch pokruszyć resztę ciasta .
    Piekarnik rozgrzać do 180 * C - wstawić ciasto i piec 45 minut .

Porady

Nie da się tego specjalnie elegancko podawać bo jest wilgotne .Najlepiej smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych ( ja tym razem dałam bez lodów bo obiad był syty ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować