Ćwiartki ziemniaczane zapiekane w ziołach

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Alternatywa ziemniaków i frytek, bardzo łatwe do przygotowania

  • 60 min

Składniki:

  • ziemniaki
    oliwa z oliwek
    czosnek granulowany
    sól
    oregano
    zioła prowansalskie
    (inne przyprawy wg własnych upodobań)
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ćwiartki ziemniaczane zapiekane w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki w takiej ilości, w jakiej gotujemy zawsze na obiad obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki. Obgotowujemy w osolonej wodzie, aż staną miękkie, ale nie gotujemy do całkowitej miękkości. Następnie ziemniaki odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gorące polewamy oliwą z oliwek, po czym posypujemy czosnkiem granulowanym, oregano, ziołami prowansalskimi (zioła wg uznania, wymienione polecam). Delikatnie wstrząsamy naczyniem. Uwaga: nie mieszamy, gdyż spowoduje to połamanie ćwiartek. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w termoobiegu w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować