Pyszne warstwowe ciasto. Warstwy idealnie do siebie pasują: biszkopt, masa gruszkowa, placek miodowy, masa jabłkowa, biszkopt oblany czekoladą....mmm.....pycha
Cud, miód i.....gruszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas miksując.
Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka.
2.Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto
3.Placek miodowy:
wszystkie składniki ze sobą łączymy , tworząc jędrne ciasto.
Robimy z ciasta wałek i odcinam 1/3.
Reszte zawijamy w folię spożywcza i zamrażamy ( na czarną godzinę ;-) )
4.Pieczemy 30 - 35 m w 180stopniach (góra-dół)
5.Ciasto rozwałkowujemy i wykladamy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min ( do uzyskania złotego kolorou ) w 180 Stopniach
6.Masa gruszkowa;
Gruszki obierz , zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wrzuć na patelnie i smaż do momentu odparowania płynu.
7.Dodaj galaretki i mieszaj do momentu ich rozpuszczenia. Ściągnij z gazu
8.Masa jabłkowa:
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wrzuć na patelnie i smaz do momentu odparowania płynu.
9.Dodaj cynamon i wymieszaj. Dodaj galaretki i mieszaj do momentu ich rozpuszczenia. ściągnij z gazu
10.Biszkopt przekrój na pół
11.Układamy ciasto:
Biszkopt, tężejąca masa gruszkowa, placek miodowy, tężejąca masa jabłkowa i biszkopt>
12.Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta
Komentarze