Zapiekanka z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest wiele przepisów na zapiekankę z ziemniakami, ale moją zmodyfikowałam sama- cały dom się nią zajada :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500-700g ziemniaków
    8 jaj
    2 pętki kiełbasy z mięsa wieprzowego,np. toruńska
    1 papryka
    5 dużych pomidorów
    5 średnich cebul
    ser żółty
    oliwki, pieczarki i kiszony ogórek (opcjonalnie)
    SOS:
    3 łyżki śmietany 18%
    4-8 łyżek maślanki
    przyprawy: czosnek, pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, chili oraz opcjonalnie przyprawa do mięs.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Warzywa, jaja oraz kiełbasę rozdrabniamy- na kółeczka wszystko oprócz papryki i sera. Paprykę kroimy na małą kostkę, ser trzemy na tarce.
    Przygotowanie sosu:
    do miski ze śmietaną i maślanką dodajemy przeciśnięty przez prasę lub drobno pokrojony czosnek oraz według uznania przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
    Połączenie składników:
    w naczyniu żaroodpornym warzywa układamy warstwami, tzn. układamy warstwę ziemniaków, na nią układamy cebulę, kiełbasę itd.
    Robimy kilka warstw. Ostatnią warstwę kończymy ziemniakami.
    Zapiekanie w piekarniku:
    ok. 40-55min- w zależności od wysokości zapiekanki w temperaturze 180 st. C.
    5-10 min przed końcem zapiekania wierzchnią warstwę zapiekanki posypujemy żółtym serem.

Porady

Jeżeli przed końcem zapiekania widzimy, że zapiekanka jest zbyt wilgotna, należy odparować przed chwilę wodę poprzez lekkie uchylenie drzwiczek piekarnika. Sos najlepiej dodawać co drugą warstwę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować