Ciasto to nie wymaga pieczenia. Jego wykonanie wymaga jednak dużo cierpliwości. Jest niesamowicie malinowe. Ciasto jest przeznaczone na formę o wymiarach 30 x26 cm
3 godz.
Składniki:
2 paczki dużych pełnoziarnistych herbatników (Ja używałam z Biedronki 2 x 250 g)
Masa:
750 g malin (3 opakowania po 250g)
3/4 szklanki cukru
100 ml wody
5 łyżeczek żelatyny (sprawdzić na opakowaniu na 1 litr roztworu)
100 ml wrzątku
Dekoracja:
250 g malin
250 g owoców leśnych np jagód, jeżyn
2 galaretki czerwone np. malinowa, truskawkowa
600 ml wrzątku
Malinowa rapsodia- ciasto bez pieczenia z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blaszce ułożyć warstwę z herbatników.
Mleko wlać do rondelka (wybrać taki w którym się nie przypala) wsypać kaszę i doprowadzić do zagotowania, pamiętając by cały czas mieszać i nie przypalić. Kaszę gotować około 1-2 minut aż zgęstnieje.
Odstawić i całkowicie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszysta masę. Do masła dodawać po jednej łyżce kaszy manny cały czas ucierając. Połowę kremu wyłożyć na herbatniki , należy szczelnie rozsmarować, szczególnie boki ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Maliny (750 g) , cukier, 100 ml wody zagotować w garnku (gotować ok 5 minut) . Po zdjęciu z ognia zblendować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w 1-2 łyżkach zimnej wody, następnie zalać wrzątkiem i mieszać energicznie, aż do rozpuszczenia żelatyny. Gdy żelatyna się rozpuści połączyć ją z gorącą masą malinową i pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimna 1/3 masy wyłożyć na ciasto. Dokładnie rozsmarować na masie z kaszy manny i znów wstawić do lodówki na 30 minut.
Gdy masa na cieście stężeje, ułożyć drugą warstwę herbatników a na niej rozsmarować drugą połowę kremu z kaszy. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylać kolejną warstwę kremu malinowego. I odstawić ciasto do stężenia na 30 minut.
Gdy warstwa jest już zastygnięta ułożyć trzecią ostatnią już warstwę herbatników. Na herbatniki wylać 3 część masy malinowej . I odstawić jak poprzednio do stężenia. Na cieście ułożyć owoce leśne.
W 600 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki. Gdy galaretka będzie już tężała powoli wylewać ja ułożone owoce na cieście. Wstawić do lodówki i pozostawić do dnia następnego.
Komentarze