Malinowa rapsodia- ciasto bez pieczenia z kaszą manną

4.51 (178 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto to nie wymaga pieczenia. Jego wykonanie wymaga jednak dużo cierpliwości. Jest niesamowicie malinowe. Ciasto jest przeznaczone na formę o wymiarach 30 x26 cm

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 paczki dużych pełnoziarnistych herbatników (Ja używałam z Biedronki 2 x 250 g)

    1 litr mleka
    9 łyżek kaszy manny
    1 kostka masła 250 g
    1 szklanka cukru pudru

    Masa:
    750 g malin (3 opakowania po 250g)
    3/4 szklanki cukru
    100 ml wody
    5 łyżeczek żelatyny (sprawdzić na opakowaniu na 1 litr roztworu)
    100 ml wrzątku

    Dekoracja:
    250 g malin
    250 g owoców leśnych np jagód, jeżyn
    2 galaretki czerwone np. malinowa, truskawkowa
    600 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowa rapsodia- ciasto bez pieczenia z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce ułożyć warstwę z herbatników.

    Mleko wlać do rondelka (wybrać taki w którym się nie przypala) wsypać kaszę i doprowadzić do zagotowania, pamiętając by cały czas mieszać i nie przypalić. Kaszę gotować około 1-2 minut aż zgęstnieje.
    Odstawić i całkowicie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszysta masę. Do masła dodawać po jednej łyżce kaszy manny cały czas ucierając. Połowę kremu wyłożyć na herbatniki , należy szczelnie rozsmarować, szczególnie boki ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

    Maliny (750 g) , cukier, 100 ml wody zagotować w garnku (gotować ok 5 minut) . Po zdjęciu z ognia zblendować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w 1-2 łyżkach zimnej wody, następnie zalać wrzątkiem i mieszać energicznie, aż do rozpuszczenia żelatyny. Gdy żelatyna się rozpuści połączyć ją z gorącą masą malinową i pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimna 1/3 masy wyłożyć na ciasto. Dokładnie rozsmarować na masie z kaszy manny i znów wstawić do lodówki na 30 minut.

    Gdy masa na cieście stężeje, ułożyć drugą warstwę herbatników a na niej rozsmarować drugą połowę kremu z kaszy. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylać kolejną warstwę kremu malinowego. I odstawić ciasto do stężenia na 30 minut.

    Gdy warstwa jest już zastygnięta ułożyć trzecią ostatnią już warstwę herbatników. Na herbatniki wylać 3 część masy malinowej . I odstawić jak poprzednio do stężenia. Na cieście ułożyć owoce leśne.

    W 600 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki. Gdy galaretka będzie już tężała powoli wylewać ja ułożone owoce na cieście. Wstawić do lodówki i pozostawić do dnia następnego.

Porady

Najlepsze jest schłodzone po 24 h

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować