Cukier puder o smaku lawendowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Aromatyczny cukier z dodatkiem lawendy suszonej. Doskonały do: ciast, potraw na słodko, napojów.

  • 15 min

Składniki:

  • 10 kwiatostanów świeżej lawendy
    230 g cukru kryształu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukier puder o smaku lawendowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świeża lawenda 1. Lawendę, najlepiej z własnego ogródka, zrywamy w czasie mocnego kwitnienia.
    Wiążemy łodyżki razem i wieszamy w dół, w miejscu przewiewnym, nie nasłonecznionym.
  • wysuszona lawenda 2. Przygotowujemy szczelny słój. Wcześniej go myjemy, wyprażamy, suszymy.
  • suszona lawenda z cukrem 3. Wsypujemy cukier oraz same kwiatuszki wysuszonej lawendy.
  • cukier lawendowy 4. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Zakręcamy słój, odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.
  • cukier lawendowy 5. Cukier, tuż przed użyciem, mielimy w młynku lub rozcieramy w moździerzu.
    Pysznie smakują z dodatkiem cukru napoje na zimno, gorąco, np kawa parzona. To doskonały dodatek do dań słodkich, racuszków, ciast.
    Smacznego :)

Porady

Lawenda, im mniej rozwinięte ma kwiaty, tym jest słabsza zapachowo. Łodyżki także mają w sobie aromat, ale do cukru- wystarczą same kwiatuszki. Do użytku nadaje się już po kilku dniach od wykonania. Aromatyczny cukier, doskonały do słodkich wypieków oraz napojów. Cukier lawendowy jest bardzo aromatyczny, dlatego trzeba wsypywać go stopniowo do deserów, ciast, napojów, aby nie przedobrzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować