Cukier w kostkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody i szczyptę barwnika spożywczego, jeśli chcemy uzyskać efekt kolorowych kostek cukru - mieszamy łyżką aby cały cukier stał się nam wilgotny (ale nie za mokry). Następnie przekładamy łyżeczką cukier do naszych foremek, automatycznie decydując ile łyżeczek znajdzie się u nas w jednej kostce, i ugniatamy dokładnie cukier w foremce, żeby nam się ładnie zespolił w całość. I teraz w wersji expresowej - tylko formy silikonowe !! Plastikowe się stopią.
Wkładamy do mikrofali i podgrzewamy u mnie mikrofala ma moc 800 W i 2 łyżeczkowe kostki podgrzewałam ok 1,5 min ale najlepiej jest po 30 sekundach sprawdzać sobie kosteczki i przedłużać podgrzewanie o ok. 10 sek. i zostawiać do wystygnięcia, żeby nie zrobił nam się karmel z cukru. Cukier w kostkach poznać, że jest gotowy gdy ostygnięty będzie po prostu twardy i będziemy mogli go wyciągnąć z foremki, nie będzie nam się kruszył.
2.Jeśli chodzi o wersję z dłuższym czasem produkcji gdzie w grę wchodzą plastikowe foremki, to tak samo jak powyżej należy wsypać cukier i docisnąć go palcami w foremce i odstawić na dzień czy dłużej o ile będzie taka potrzeba. Musi wyschnąć i zespolić się w całość. Trzeba obserwować pierwszą porcję, którą robimy i na jej przykładzie będziemy już wiedzieć jak z dalszymi partiami... a zapewne takie będą bo to bardzo wciąga ;)
Porady
Najlepsze do robienia kostek cukru są foremki o gładkich kształtach, bez dodatkowych ostrych zagłębień, gdyż utrudni to wydobycie kostek z foremki, a kostki mogą wyjść pokruszone i nie estetyczne.
Komentarze