Bardzo smaczna cukinia marynowana, idealna na kanapki. Warto przygotować co najmniej kilka słoików latem, kiedy cukinie są młode i po prostu bardzo smaczne. Cukinia marynowana przyda się zimą! Możecie dodać ją także do sałatek. Robię ją od kilku lat, wszystkim bardzo smakuje, więc polecam! Sprawdźcie przepis na cukinię marynowaną w occie.
4.2 (226 ocen)
Porady
Ilość cukini zależy od tego ile chcemy zrobić słoików.
Marynowanie cukinii to świetny sposób na zakonserwowanie tego warzywa na zimę. Marynowana cukinia ma lekko kwaskowy smak, nie traci za to swojej jędrności i delikatności. Zalewa do cukinii marynowanej w naszym przepisie powstaje na bazie octu, wody, soli i cukru. Bardzo ważne jest trzymanie się odpowiednich proporcji, podanych w przepisie. Dzięki temu mamy gwarancję, że cukinia marynowana będzie miała odpowiedni smak, a przetwory się nie zepsują.
Cukinia marynowana w occie może być przygotowywana z dodatkiem rozmaitych przypraw. Piękny żółty kolor i lekko korzenny smak uzyskamy dodając do słoików kurkumę, innym pomysłem jest przygotowanie cukinii w zalewie musztardowej.
Cukinia marynowana może być pokrojona w plasterki, ale jeśli chcecie mieć dłuższe paski cukinii na przykład do sałatki, możecie pokroić warzywo inaczej. Ważne, żeby zmieściło się do słoików. Najlepiej kupić zestaw jednakowych słoików – nie dość, że będą miały jednakową pojemność, to nie ma ryzyka, że pomylicie zakrętki. Do wekowania cukinii dobre są wysokie słoiki, można też wybrać te z dodatkową uszczelką, zapinane na klips.
Tak przygotowana cukinia marynowana z pewnością będzie smakować świetnie!
Komentarze