Cukinia na zupę

4.44 (152 ocen)

  • 20 min

Jeżeli "cierpicie" na nadmiar cukinii w ogródkach, to można go szybko i łatwo spożytkować robiąc bazę do zupy, zimą będzie jak znalazł!

  • 20 min

Składniki:

  • 2 kg cukinii
    6 marchewek
    2 pietruszki
    seler
    3 l wody
    3 łyżki soli
    8 ziaren ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu
    4 listki laurowe
    2 szczypty lubczyku
Wystaw ocenę:

4.44 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory

Cukinia na zupę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, jeżeli jest taka potrzeba, wydrążyć pestki i zetrzeć na grubych oczkach tarki (można też ją poszatkować, jak kto woli). Tak samo potraktować marchewkę, pietruszkę i selera.
  • cukinia na zupę - przygotowanie 2. Zagotować wodę z przyprawami, dodać do niej marchew, pietruszkę i selera, gotować do miękkości. Następnie dodać cukinię i gotować ok. 2 minuty.

    Nakładać ciasno do słoików i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania wody.

Porady

Przetworu tego używam jako "bazę" do różnych zup warzywnych, bo pogłębia ich smak. Polecam np. do kalafiorowej z fasolką szparagową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować