Cukinia na zimę

4.5 (198 ocen)

Ten przepis dostałam od znajomej w zeszłym roku.

Składniki:

  • kilka młodych cukinii
    2 cebulki
    trochę koperki
    kilka naci pietruszki
    3 marchewki
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    1 szklanka octu
    4-5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01b76os 1. Cukinie myjemy i kroimy w talarki ( ze skórką), kroimy cebulkę w piórka, marchewkę trzemy na tarce, siekamy koperek oraz natkę. Pokrojoną cukinię, cebulę, startą marchewkę, posiekany koperek i natkę, liść laurowy oraz ziele angielskie mieszamy razem i posypujemy kilkoma szczyptami soli ( do smaku) i pozostawiamy na godzinę lub dwie. Potem dodać zalewę przygotowaną z 4 szklanek wody, 1 szklanki octu oraz 4-5 łyżek cukru, zagotować wszystko i na gorąco nakładać do słoików.

Porady

Co prawda znajoma mówiła, że może obyć się bez pasteryzacji, ja jednak pasteryzuje jeszcze kilka minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować