Cukinia od cioci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cukinie kroimy wzdłuż na dwie połówki. Łyżką wydrążamy miąższ, który odkładamy na bok (połowę dodamy później do farszu).
Cebulę kroimy w piórka smażymy na złoty kolor doprawiamy kucharkiem , czosnek i pieczarki kroimy w plasterki, Podsmażamy na patelni.
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy na patelnię.
Dodajemy pokrojony w kostkę pomidor i połowę miąższu z cukinii.
Całość doprawiamy i dusimy 15-20 minut.
Gotowym farszem napełniamy łódki z cukinii dekorujemy natka pietruszki układamy na blaszce pomiędzy połowami cukinii kładziemy pokrojone drobno ziemniaki dodajemy na spód blaszki lejemy olej lub margarynę ,. Zapiekamy 30 minut (180 st. C) ... Gotowe :)
Porady
można dodać ser jeżeli ktoś lubi danie będzie smaczniejsze
Komentarze