Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania
Cukinię umyj. Przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż miąższ. Ułóż na blaszce na papierze do pieczenia.
Cebulę, czosnek i pora posiekaj drobno. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy dodaj czosnek i resztę warzyw i duś ok 5 min. Później dodaj mięso. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj wino. Po 5 min dodaj pomidory i troszkę wody. Duś ok 20 min. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, keczup, zioła. Sos powinien mieć gęstą ale nie wodnistą konsystencję. Pod sam koniec duszenia dodaj łyżeczkę masła i oregano.
Do sosu można dodać pędy bambusa.
Sos nakładać do wydrążonych cukiń. Na wierzch posypać świeżą pietruszką bądź bazylią. Poukładać plastry parmezanu. Piec 220 stopni ok 15-20 min.
Porady
Miąższ jak jest bez pestek można smażyć do zredukowania na masełku dodać sól i pieprz i dodać do sosu pomidorowego.
Wino możemy pominąć.
Można dodać łyżkę keczupu do sosu.
Komentarze