Cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

pyszne danie z cukinią...uwielbiam ...zachwyca wszystkich

Składniki:

  • 1 duża cukinia

    250 g mięsa mielonego (chuda szynka, indyk lub wołowe)
    oliwa
    puszka pomidorów lub karton przecieru pomidorowego...ja kupuje często przecier w kartonie z Biedronki
    pół cebuli
    1-2 ząbek czosnku
    marchew, pietruszka, kawałeczek pora, pasek selera
    pół kieliszka czerwonego wytrwanego wina - opcjonalnie
    2 łyżki przecieru pomidorowego (można też dodac lyżkę keczupu)
    cukier 1 łyżeczka, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
    1 łyżeczka masła
    parmezan
    natka pietruszki lub bazylii



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia faszerowana 1. Sposób przygotowania
    Cukinię umyj. Przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż miąższ. Ułóż na blaszce na papierze do pieczenia.
    Cebulę, czosnek i pora posiekaj drobno. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy dodaj czosnek i resztę warzyw i duś ok 5 min. Później dodaj mięso. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj wino. Po 5 min dodaj pomidory i troszkę wody. Duś ok 20 min. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, keczup, zioła. Sos powinien mieć gęstą ale nie wodnistą konsystencję. Pod sam koniec duszenia dodaj łyżeczkę masła i oregano.

    Do sosu można dodać pędy bambusa.

    Sos nakładać do wydrążonych cukiń. Na wierzch posypać świeżą pietruszką bądź bazylią. Poukładać plastry parmezanu. Piec 220 stopni ok 15-20 min.

Porady

Miąższ jak jest bez pestek można smażyć do zredukowania na masełku dodać sól i pieprz i dodać do sosu pomidorowego. Wino możemy pominąć. Można dodać łyżkę keczupu do sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować