Cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna zarówno na obiad jak i kolację

  • 60 min

Składniki:

  • 4 okrągłe cukinie
    400 g mięsa z szynki (zmielić)
    4 duże pieczarki
    2 marchewki
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
    400ml wody
    200ml passaty pomidorowej
    1 kostka rosołowa

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, wydrążamy środki. Mięso z szynki mielimy (u mnie bender), dodajemy pieprz, sól i pieprz ziołowy. Marchew obieramy i zcieramy na tarce o grubych oczkach - dodajemy do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy - również dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą i nadziewamy cukinie. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, przygotowujemy sos: woda + passata + kostka rosołowa. Cukinie zalewamy gotowym sosem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, licząc od czasu wrzenia sosu.

Komentarze

Podobne przepisy